Door Benthe Deyl, 22 mei 2023

BLOG | Tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is naast de belangrijke eerste indruk die je van de potentiële werknemer krijgt ook het moment dat de kandidaat de eerste indruk van de organisatie krijgt. Als werkgever is het sollicitatiegesprek dé kans om de vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid van de potentiële werknemer te beoordelen. Maar in de huidige krappe arbeidsmarkt is het net zo belangrijk dat jij als werkgever ook je beste beentje voor zet tijdens dit gesprek. Bruuk voert dagelijks verschillende sollicitatiegesprekken met allerlei verschillende mensen en hier hebben we inmiddels behoorlijk veel ervaring mee. Tips nodig om een sollicitatiegesprek zo effectief mogelijk te voeren? Lees snel verder!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid het sollicitatiegesprek van tevoren altijd goed voor. Niet alleen door informatie over de kandidaat goed door te lezen, maar ook door zelf jouw vragen goed voor te bereiden. Het is belangrijk om van tevoren gerichte vragen op te stellen die relevant zijn voor de functie én de sollicitant. Neem in deze vragen de nodige competenties en vaardigheden mee, zodat je kan kijken of de kandidaat goed bij de functie past. Zorg ervoor dat je vragen stelt die dieper ingaan op werkervaringen, maar ook op persoonlijk gebied, om de kandidaat zo goed mogelijk te leren kennen!

2. Zorg voor een goede en fijne sfeer

Er is een grote kans dat de kandidaat zenuwachtig is voor het sollicitatiegesprek. Het is daarom fijn voor de kandidaat, maar ook voor jou als werkgever, als er een gastvrije en positieve sfeer is. Begin het gesprek op een open manier met een warm welkom. Voer een informeel praatje om wat spanning weg te nemen en zorg er tijdens het gesprek voor dat je geïnteresseerd bent in de persoon achter het cv!

3. Luister op een actieve manier en schrijf de belangrijke dingen op

Zorg ervoor dat de kandidaat ruimte krijgt om te vertellen door actief te luisteren. Maak aantekeningen om de belangrijke details te onthouden en te vergelijken wanneer er meerdere kandidaten op gesprek komen. Uiteindelijk moet je je oordeel baseren op belangrijke competenties, ervaringen en vaardigheden, hiervoor is een actieve luisterhouding belangrijk!

Het voeren van sollicitatiegesprekken is een belangrijke taak om de juiste kandidaten te selecteren voor een functie. Door gerichte vragen voor te bereiden, een positieve sfeer te creëren en actief te luisteren, vergroot je je kansen om de beste kandidaat te vinden. Met deze tips ben je goed op weg naar succesvolle sollicitatiegesprekken. Kom je er zelf niet helemaal uit? We geven je graag meer tips over de sollicitatieprocedure, zoals het schrijven van een vacaturetekst of het vinden van goed personeel.