Door Benthe Deyl, 3 maart 2023

BLOG | Tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

Het vinden van personeel is erg moeilijk geworden. Er is krapte op de arbeidsmarkt, wat betekent dat er veel vraag is naar en weinig aanbod van medewerkers. Voor werkzoekenden liggen de banen voor het oprapen en toch moet jij een manier vinden om jouw vacature op te laten vallen. Je moet ervoor zorgen dat jouw vacature door jouw nieuwe toekomstige medewerker gezien wordt, maar hoe doe je dit? Wij geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je niet alleen een duidelijke maar ook een opvallende vacature schrijft, lees snel verder!

1. Trek de aandacht van de lezer

Het is belangrijk om in de vacature direct te beginnen met een introductie waarmee je de aandacht trekt van de lezer. Op deze manier wil de lezer sneller meer weten over de functie en wordt de lezer dus gestimuleerd om door te lezen. Waarom zou iemand bij jullie bedrijf willen werken? Wat maakt het werk bijzonder? Bevindt jullie bedrijf zich bijvoorbeeld op een toffe locatie of werken jullie aan een nieuw product? Beschrijf dit in de introductie. Of voeg een quote toe van een collega. Het is natuurlijk ook belangrijk om een wervende manier van schrijven voort te zetten in de rest van de vacature en niet alleen in de eerste alinea. De lezer moet continu door willen lezen en meer willen weten over de functie of de organisatie

2. De organisatie heeft een belangrijke rol

De functie is natuurlijk het belangrijkst om over te schrijven in de vacature, maar vergeet niet dat de organisatie ook een grote rol speelt. Het is belangrijk om de bedrijfscultuur van de organisatie goed te omschrijven, zodat de lezer kan bepalen of hij/zij het leuk zou vinden om in de organisatie te werken. Vergeet in deze omschrijving van de bedrijfscultuur vooral niet de leuke activiteiten van de organisatie te beschrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrijdagmiddagborrel, een gezellige gezamenlijke lunch of personeelsuitjes. Op deze manier wordt de lezer niet alleen geïnteresseerd in de mogelijke functie, maar ook om bij zo’n leuke organisatie te komen werken.

3. Kort en bondig

Het liefst schrijf je hele boekdelen om een potentiële medewerker over te halen om bij je te komen werken. Toch geldt ook bij vacatureteksten; less is more! Een werkzoekende ziet waarschijnlijk enorm veel vacatures en haakt snel af. De lezer leest daardoor bijna nooit een vacature in zijn geheel. Hij/zij scant de vacature op interessante onderdelen en maakt vanuit deze scan de keuze om te solliciteren of niet. Zorg ervoor dat de belangrijke en interessante informatie kort, bondig en in de ‘tone of voice’ van jullie bedrijf beschreven is.

4. Wat bieden jullie de medewerker

Met al de verschillende vacatures die er te vinden zijn, is het belangrijk om goed te omschrijven wat jullie de medewerkers bieden. Wat bieden jullie medewerkers, dat hij/zij niet bij andere bedrijven krijgt? Denk aan een laptop, auto van de zaak, korting op een zorgverzekering, opleidingsmogelijkheden of de mogelijkheid om zelf je aantal vrije dagen te kiezen. Dit zijn, naar de functie en de organisatie, toch de zaken die een potentiële medewerker laten overgaan tot solliciteren!

 

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om een pakkende vacaturetekst te schrijven. Vind je het nog steeds lastig?? Geen zorgen! Bekijk eens hoe wij onze vacatures schrijven. Wil je dat we je daarnaast ondersteunen bij het vinden van de juiste medewerkers? Vul dan hier je gegevens in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken!