Door Benthe Deyl, 23 januari 2023

BLOG | Werken zonder diploma, 3 tips om jouw droombaan te vinden

Vind je het moeilijk om jouw nieuwe baan te vinden omdat je geen diploma of niet de juiste ervaring hebt? Durf je daarom soms niet te solliciteren of weet je niet waar en hoe je moet zoeken? Lees dan snel deze blog! Wij geven je 3 tips over hoe je een nieuwe baan of functie vindt zonder in bezit te zijn van een diploma of werkervaring.  

Voordat we je onze drie tips geven, hierbij een extra 4e tip: schrijf je gratis in bij Bruuk  en laat ons helpen bij de zoektocht naar jouw nieuwe baan! Laat weten waar je interesses liggen en wij nemen contact met je op om te kijken wat het beste bij je past.

1. Zoek de juiste branche

Het is natuurlijk per branche verschillend welke benodigdheden je als werknemer voor de baan of functie nodig hebt. Ga dus op zoek naar een branche waar je geen diploma voor nodig hebt of waar het geen probleem is als je geen ervaring hebt en alles je gewoon aangeleerd kan worden. Neem een kijkje bij praktijkwerk, bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche, logistiek of als verkoopmedewerker! Hierin zijn genoeg functies waar jij geen diploma of ervaring voor nodig hebt.

2. Kijk om je heen en laat jezelf zien

Werken zonder diploma lijkt een hele grote uitdaging, maar eigenlijk is dit het niet. Er zijn veel mensen die gewoon een goede baan hebben, zonder hiervoor geleerd te hebben. Een manier om in contact te komen met een goede functie is door jezelf te laten zien in je netwerk, zowel persoonlijk als professioneel. Wanneer jij op een enthousiaste en ambitieuze manier binnen je netwerk laat zien dat je op zoek bent naar een uitdagende functie, zal je door verschillende mensen of organisaties worden opgemerkt. Loop eens binnen bij een winkel waar je graag zou willen werken, post iets leuks op LinkedIn of vertel jouw vrienden en familie waar je naar op zoek bent. Wie weet raadt iemand je wel aan bij een bedrijf en kom je op deze manier aan een mooie nieuwe baan!

3. Wees eerlijk en enthousiast in je motivatie

Wanneer jij laat zien hoe gemotiveerd je bent en hoe graag je een bepaalde baan wil, verhoog je de kans om deze ook daadwerkelijk te krijgen. Niet alleen een diploma, ook hoe jij als persoon overkomt is vaak leidend in het sollicitatieproces. Wanneer je besluit om te solliciteren op een functie waar je geen diploma voor hebt of waarin je nog geen ervaring hebt, wees dan eerlijk en laat zien hoe gemotiveerd en ambitieus je bent. Lees hier vier tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Zet je beste beentje voor en kijk wat voor moois ervan kan komen!

Weet je na deze tips precies hoe je aan je nieuwe functie gaat komen zonder diploma of werkervaring? Wat fijn! Bekijk meteen eens een van onze vacatures. Wij kijken uit naar je sollicitatie!

Weet je het na deze tips nog niet zo goed of twijfel je over hoe je het aan moet pakken? Geen zorgen! Neem contact met ons op en wij helpen je verder op het juiste pad!