Door Niloofar Asrish, 1 december 2022

BLOG | Vier tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Een goede motivatiebrief is heel belangrijk voor je sollicitatieproces. Waarom? Het geeft je de mogelijkheid om toe te lichten waarom jij zo goed past bij de baan. En daarnaast om jouw sollicitatie een persoonlijke touch te geven.

Een goede motivatiebrief schrijven zal wat tijd kosten, maar het zorgt er wel voor dat je je onderscheidt van de rest van de sollicitanten.

Wij lezen dagelijks goede motivatiebrieven, maar ook af en toe een minder goede brief. Zonde! Om je te helpen bij het schrijven van een goede motivatiebrief, hebben wij hieronder vier tips voor je op een rijtje gezet.

1. Weet voor wie je schrijft

Leer het bedrijf goed kennen voordat je een motivatiebrief opstelt. Kijk bijvoorbeeld op de website of het LinkedIn-account van het bedrijf, hier staat meestal veel informatie die je kunt gebruiken voor je motivatiebrief. Zorg ervoor dat je motivatiebrief aansluit op datgene waar het bedrijf naar op zoek is. Vertel waarom je bij het bedrijf wil werken. Vertel dus niet alleen over je opleidingen en je CV, maar over de toegevoegde waarde die jij mee zal brengen voor het bedrijf.

2. Zorg ervoor dat je motivatiebrief geen spelfouten bevat

Het klinkt logisch, maar het gebeurt vaak genoeg; een motivatiebrief met spelfouten. Laat je brief checken door een vriend(in) of familielid, zodat je zeker weet dat je brief geen fouten bevat.

3. Laat je motivatie aansluiten op de vacature

Zorg er niet alleen voor dat de brief aansluit bij het bedrijf, maar maak ooken interessante koppeling maakt met de vacature. Noem bijvoorbeeld ervaringen die relevant zijn voor die specifieke baan.

4. Jezelf persoonlijk voorstellen zonder op te scheppen

Maak een motivatiebrief persoonlijk. Bedrijven ontvangen vaak veel motivatiebrieven, dus je wil graag opvallen. Door persoonlijk en origineel te zijn, leest een brief meteen leuker. In jouw motivatiebrief kun je ook vertellen over welke resultaten je hebt behaald. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde prijzen die je hebt gewonnen of andere successen die je hebt behaald. Sla hier echter niet in door. Probeer dit met zoveel mogelijk feiten te brengen en het luchtig te houden.