Door Benthe Deyl, 18 oktober 2023

BLOG | Proeftijd, alles wat je hierover moet weten als ondernemer

Als ondernemer is het aannemen van nieuwe medewerkers een belangrijke stap voor de groei en het succes van je bedrijf. Een van de aspecten van het aannemen van nieuwe werknemers is het overwegen van een proeftijd. 

Maar wat houdt een proeftijd precies in en wat betekent dit voor jou als ondernemer? 

In deze blog bespreken we de betekenis van een proeftijd, de voordelen en valkuilen ervan, en hoe je er als ondernemer het beste mee om kunt gaan!

Hoe werkt een proeftijd?

Een proeftijd is een periode aan het begin van het dienstverband waarin zowel de werkgever als de medewerker de mogelijkheid hebben om te beoordelen of ze blij zijn met de nieuwe samenwerking. Tijdens deze proeftijd kunnen beide partijen het dienstverband zonder verdere verplichtingen beëindigen. Dit betekent dat je als ondernemer binnen deze tijd niet te maken hebt met een lange opzegtermijn of ontslagvergoeding.

Voordelen van een proeftijd

  1. Flexibiliteit: Een proeftijd geeft je de flexibiliteit om met de medewerker te kijken of jullie een match zijn, voordat je je aan een langdurig dienstverband verbindt.
  2. Beperking van risico’s: Je kunt als ondernemer binnen de proeftijd zonder verdere verplichtingen het dienstverband beëindigen. Hier zijn geen verdere risico’s aan verbonden. Tijdens de proeftijd ben je daarnaast beperkt tot loondoorbetaling bij ziekte, wat kan helpen de kosten te beperken als de samenwerking niet werkt.

Belangrijke overwegingen tijdens een proeftijd

  1. Wettelijke regels: De proeftijd is wettelijk gereguleerd en verschilt per land. Dit is heel belangrijk én prettig voor zowel de ondernemer als de medewerker. Wel is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de wet-en regelgeving.
  2. Communicatie: Het is belangrijk om de medewerker duidelijk te informeren over de proeftijd, de duur ervan en de verwachtingen. Dit voorkomt eventuele misverstanden.
  3. Evaluatie: Zorg ervoor dat je samen met de medewerker tijdens de proeftijd regelmatig evalueert en hem/haar feedback geeft. Dit geeft hen de kans om zich te verbeteren indien nodig en kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing aan het einde van de proeftijd.

Kortom, een proeftijd kan voor een ondernemer waardevol zijn omdat het flexibiliteit biedt en risico’s beperkt. Het is echter essentieel om de wettelijke voorschriften te volgen en duidelijke communicatie en evaluatie te handhaven om de proeftijd effectief te benutten. Het kan een waardevol instrument zijn om ervoor te zorgen dat je nieuwe medewerkers goed passen binnen je bedrijf.