De beste voorbereiding voor jouw sollicitatie

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! In deze krappe arbeidsmarkt solliciteren veel mensen voor dezelfde baan. Jouw CV is eruit gesprongen bij de recruiter of de eigenaar, manager of HR-verantwoordelijke van het bedrijf, dat is al een felicitatie waard. De volgende stap: het sollicitatiegesprek. Wij hebben de beste voorbereiding voor jouw sollicitatie op een rijtje gezet.

Zo ga jij perfect voorbereid het gesprek in!

1. Kom op tijd

Te laat komen voor je sollicitatiegesprek, het lijkt logisch dat dit niet de bedoeling is. Helaas gebeurt het regelmatig. De eerste indruk is belangrijk, dus kom op tijd. Maar niet té vroeg, dat is voor degene die het gesprek met jou heeft ook niet heel handig. Ongeveer 5 minuten voor de start van het gesprek is prima.

2. Lees je in over het bedrijf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je je hebt ingelezen over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Bijvoorbeeld door de website te bekijken. De kans is namelijk groot dat je de vraag ‘waarom denk jij dat je bij ons past?’ krijgt. En dan heb je hier alvast over nagedacht!

3. Zorg voor een verzorgde outfit

Een mantelpakje of driedelig pak? Nee, dat hoeft echt niet! 😊 Het is wel belangrijk dat je er verzorgd uitziet, passend bij de functie waarop je komt solliciteren.

4. Wees positief, maar eerlijk

We begrijpen heel goed dat je je beste beentje voor wil zetten in jouw gesprek. Je wil ten slotte graag de baan! Wees daarom altijd positief, maar blijf ook eerlijk. Als je bepaalde ervaring niet hebt of de vraag niet helemaal begrijpt, mag je dat gewoon zeggen. Dat wordt juist gewaardeerd!

5. Tot slot: geen stress

Natuurlijk, solliciteren is altijd spannend. Maar onthoud: de HR-verantwoordelijke of het uitzendbureau heeft het beste met je voor. En je gesprek loopt waarschijnlijk soepeler als je niet op ben van de zenuwen. Probeer dus niet te zenuwachtig te zijn en vergeet niet te lachen!

Of je de baan krijgt na het volgen van deze stappen? Dat kunnen we helaas niet garanderen. Maar dat jij een soepel gesprek gaat hebben, dat weten we zeker. Succes!