Door Benthe Deyl, 2 februari 2024

BLOG | Zo lees je een vacaturetekst als een pro!

Het vinden van jouw droombaan begint vaak met het lezen van allerlei verschillende vacatures. Maar hoe kan je begrijpen of een baan echt bij jou past op basis van een paar alinea’s tekst? Geen zorgen! In deze blog delen we waardevolle tips om een vacaturetekst als een pro te lezen en te begrijpen, om te kijken of dit de ideale functie is voor jou.

1. Lees de functietitel goed

De functietitel is vaak het eerste wat je ziet en geeft je een eerste indruk van de positie. Let hierbij vooral op specifieke termen zoals; fulltime, parttime, junior, senior, manager of coördinator. Deze termen helpen je inschatten of de baan past bij jouw ervaringsniveau of ambitie.

2. Bekijk of de verantwoordelijkheden bij jou passen

Lees aandachtig de beschrijving van de verantwoordelijkheden en taken die bij de functie horen. Probeer je voor te stellen hoe een typische werkdag er voor jou uit zou kunnen zien. Vraag jezelf af of je deze taken met enthousiasme zou willen uitvoeren. Is het antwoord ja? Lees dan verder!

3. Check de vereisten en kwalificaties van de functie

Bekijk goed de vereisten en kwalificaties van de functie. Bekijk welke vaardigheden en ervaringen de werkgever verwacht. Overweeg of je aan deze eisen voldoet of dat je bereid bent om je vaardigheden aan te scherpen. Beheers je niet alle vaardigheden? Dan hoeft dat dus zeker niet te betekenen dat jij niet geschikt bent voor de functie. Vaak kun je bepaalde skills gewoon leren tijdens je werk!

4. Bekijk of jij tevreden bent met het salaris en de voordelen

Check goed het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals; bonussen, flexibele werktijden of opleidingsmogelijkheden. Dit helpt je te bepalen of de baan financieel aantrekkelijk is voor jou en of het aansluit bij jouw behoeften.

5. Passen de bedrijfscultuur en waarden bij jouw visie

Sommige vacature teksten bevatten informatie over de bedrijfscultuur en kernwaarden van het bedrijf. Dit kan jou helpen met het inschatten of de organisatie bij jou past. Als ze bijvoorbeeld benadrukken dat ze een ‘innovatieve’ cultuur hebben en jij goed werkt in zulke omgevingen, kan dit een positief teken zijn.

6. Solliciteer nauwkeurig!

Controleer goed hoe je kunt solliciteren en welke contactinformatie wordt gegeven. Volg de sollicitatie-instructies nauwkeurig op. Zorg er daarnaast voor dat je een gepersonaliseerde en unieke sollicitatie indient die mooi aansluit op de voorwaarden van de functie.

Heb jij vragen over een specifieke vacature van Bruuk of heb je hulp nodig bij het solliciteren? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!