Door Benthe Deyl, 9 januari 2023

BLOG | Feestdagen, waar moet je rekening mee houden als ondernemer?

2024, daar zijn we dan! Het jaar met een vliegende start beginnen, betekent natuurlijk het stellen van mooie doelen en het bijhouden van een goede planning. Jij wilt in 2024 alles op een rijtje hebben zodat je naar je doelen kan streven. Uiteraard hoort hier een goede voorbereiding bij, zodat jij je zaken goed op orde kan houden. Een belangrijk onderdeel van een jaarplanning zijn de officiële feestdagen, op welke dagen vallen ze en waar moet je rekening mee houden? Welke feestdagen zijn jouw medewerkers vrij en zitten er verder nog voordelen aan deze feestdagen? In onderstaand blog leggen wij alles uit omtrent de feestdagen van het komende jaar, lees snel verder! 

Feestdagen in 2024

Wanneer medewerkers even loskomen van hun werk, kunnen zij hun batterij weer opladen. Dit heeft een positief effect op bijvoorbeeld werkstress, waardoor zij vervolgens weer fris en fruitig aan de slag kunnen gaan. Uiteraard geldt dit voor zowel zelf opgenomen vakantiedagen als voor verplichte feestdagen. Je wilt jouw werknemers deze rust gunnen, dus is het goed om op de hoogte te zijn van de verplichte feestdagen. Hieronder zie je een duidelijk overzicht van wat deze verplichte feestdagen zijn in 2024, zodat je deze in je agenda kunt noteren. Uiteraard verschillen de feestdagen per cao en soms ook per jaar. Op de website van de KVK kan je goed op de hoogte blijven van deze veranderingen. Bekijk goed binnen welke cao jouw onderneming valt om er zeker van te zijn dat je geen vrije dagen mist.  

Officiële vrije dagen

  • Nieuwjaarsdag – 01 januari 2024 
  • Goede vrijdag – 29 maart 2024 
  • Pasen – 31 maart en 1 april 2024 
  • Koningsdag – 27 april 2024 
  • Bevrijdingsdag – 5 mei 2024 
  • Hemelvaartsdag – 9 mei 2024 
  • Pinksteren – 19 mei en 20 mei 2024 
  • Kerstmis – 25 en 26 december 2024 

Voordelen aan feestdagen als ondernemer

Als ondernemer heb je zelf niet altijd vrij op de belangrijke feestdagen, dit kan je zelf inplannen. Dit klinkt als iets negatiefs maar is eigenlijk helemaal zo slecht nog niet. Er zijn namelijk ook voordelen aan de verplichte feestdagen als ondernemer! 

1. Opruimdagen

Naast dat een vrije dag als ondernemer natuurlijk een fijne dag is om uit te rusten, als dit binnen jouw tijdsplanning past, is het ook een handige dag om je lopende zaken op orde te krijgen. De feestdagen zijn vaak dagen waarop je weinig contact hebt met klanten of andere partners en dit betekent dat jij in alle rust je werk uit kan voeren zonder al te veel gestoord te worden. Als jouw medewerkers dan ook nog eens afwezig zijn betekent dit een heel rustig en leeg kantoor, en op deze manier genoeg tijd en ruimte om je echt goed te kunnen focussen! 

2. Inhaakdagen

Naast dat je de feestdagen kunt gebruiken om je zaken op orde te krijgen, is het voor jouw marketingafdeling ook een goede manier om in te haken en van jezelf te laten horen als organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een marketing actie op Valentijnsdag of Pasen, waarbij je jouw partners een klein extraatje geeft. Of denk aan inhaken op jullie social media kanalen, zoals een korte video hoe jullie het kantoor Koningsdag klaar maken. Gebruik deze momenten om behind the scenes beelden te laten zien en jullie persoonlijke kant te tonen. 

 In 2024 wil je optimaal gebruik maken van je tijd, zet daarom de belangrijke feestdagen in jouw agenda om op de hoogte te blijven gedurende het jaar. Meer weten over de wet- en regelgeving rondom feestdagen of hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw tijd het hele jaar door? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.