Door Jaimy van Berkel, 31 juli 2023

BLOG | 5 tips voor meer werkgeluk en minder personeelsverloop

Het ziekteverzuim stijgt en het personeelsverloop bereikte eind 2022 een recordhoogte, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De focus van veel ondernemers ligt op het werven van nieuwe medewerkers. Maar vergeet je jouw huidige medewerkers niet

Wij geven jou 5 tips voor meer werkgeluk en minder personeelsverloop binnen jouw bedrijf.

Zo voorkom je hoge kosten door personeelsverloop en een verlies in productiviteit. Gelukkige werknemers zijn immers productiever, loyaler en gemotiveerder!

Tip 1: Stimuleer persoonlijke en professionele ontwikkeling

Biedt werknemers de mogelijkheid om zich zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Matcht de functie nog wel bij de medewerker? Wat zijn de sterke en zwakke punten? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de medewerker zijn/haar volle potentie benut én vol energie aan het werk is? Bespreek dit samen en stel een ontwikkelingsplan inclusief actiepunten op.

Tip 2: Creëer een positieve werkomgeving

Zorg voor een positieve en ondersteunende werkomgeving waarin waardering en erkenning centraal staan. Geef complimenten, zorg af en toe voor een gezellige vrijdagmiddagborrel of initieer de ‘werknemer van de maand’.

Tip 3: Zorg voor een gezonde werk-privé balans

Geef werknemers bijvoorbeeld de vrijheid om hun werktijden aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. En moedig werknemers aan om voldoende rust en ontspanning te nemen. Ga je op vakantie? Dan laat je je laptop thuis!

Tip 4: Laat medewerkers meebeslissen

Sowieso is het belangrijk om medewerkers een gevoel van autonomie te bieden. Geef hen de ruimte om zelfstandig beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen binnen hun functie. Nog beter is het om hen ook echt mee te nemen in beslissingen over een project of het bedrijf. Zo voelen ze zich meer betrokken. Dus vraag vooral om input waar nodig, zodat het team zich gehoord voelt.

Tip 5: Vier successen

Successen moet je vieren. Benadruk en beloon dus zowel individuele als teamprestaties. Met ballonnen, taart, bos bloemen, of een teamuitje!

Werkgeluk is een belangrijke factor voor het verminderen van personeelsverloop. Door de bovenstaande 5 tips toe te passen, kun je een positieve werkomgeving creëren waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en loyaliteit opbouwen voor jouw organisatie. 

Wil je hier meer over weten? Wij verdiepen ons bij Bruuk steeds meer in werkgeluk en andere soft HR-skills! Neem contact met ons op en we praten je graag bij.